Europese laadpaalexploitant Qwello neemt Park&Charge over

Op 13 mei 2024 kondigde de Europese laadpaalexploitant Qwello aan dat ze Park&Charge overneemt. Met de overname zet Qwello haar Europese uitrol voort en neemt Qwello positie in op de Nederlandse markt voor realisatie en exploitatie van laadpalen. Qwello en Park&Charge richten zich in Nederland op de gezamenlijke uitbouw van het Nederlandse laadpalenportfolio van Park&Charge.

Internationale groei
Qwello begon in 2021 met de ontwikkeling van laadstations en werd al snel marktleider in Zweden gevolgd door een succesvolle uitrol naar Duitsland. Een financiering van 50 miljoen euro van het Amerikaanse Tiger in 2022 en een joint venture met de Spaanse leverancier van hernieuwbare energie Acciona maakte een succesvolle uitbreiding mogelijk naar de Spaanse, Britse, Poolse en Franse markt. Met deze overname van Park&Charge is Qwello vanaf vandaag ook actief op de Nederlandse markt.

Qwello oprichter Dr. Henrik Thiele: “In Park&Charge hebben we een partner gevonden die onze waarden deelt en perfect past bij onze Europese groeistrategie. We delen de focus op gebruiksvriendelijkheid en innovatie, en onze samenwerking maakt het mogelijk om de expertise van zowel Qwello als Park&Charge op het gebied van exploitatie, installatie, onderhoud te combineren.”

Versneld groeien met een vertrouwd gezicht
Voor elektrische rijders en samenwerkende partijen zoals gemeenten heeft dit positieve effecten. Park&Charge, inmiddels actief in ruim 200 gemeenten, blijft in Nederland zelfstandig opereren met de focus op groei in het publieke segment. De samenwerking biedt beide partijen de mogelijkheid om versneld op te schalen en zo te voldoen aan de groeiende behoefte aan laadpalen.

Jeroen Franken, Managing Director Qwello Benelux: “Park&Charge en Qwello zijn wat mij betreft een perfecte match. Met onze innovatieve technologische expertise en Europese ervaring met groei en expansie, gecombineerd met het gevestigde en bewezen infrastructuurbeheer en de positieve klantervaring van Park&Charge, zie ik het beste van twee werelden samenkomen.”

Samenwerken met gemeenten
Om de transitie naar elektrisch rijden mogelijk te maken, is het cruciaal dat de laadinfrastructuur voldoende meegroeit met de aantallen voertuigen. In Nederland zijn in 2030 bijna 1,8 miljoen laadpunten nodig, waarvan 400.000 in de openbare ruimte. Gerwin Hop, oprichter Park&Charge: “Ik ben ervan overtuigd dat een goede samenwerking met gemeenten en netbeheerders voor deze groei van essentieel belang is. Dit heeft vanaf dag één bovenaan gestaan voor Park&Charge. Ik ben blij dat Qwello zich hierin herkent en ik kijk er naar uit dit samen verder uit te bouwen.”